НАДЗВИЧАЙНО СУХА ШКІРА:
ДОГЛЯД І ЗАПОБІГАННЯ ПОЯВІ

Article Read Duration 6 хв читання

Надзвичайно суха шкіра виникає через відсутність захисних ліпідів (жирів) на поверхні шкіри. Вона стає більш чутливою та вразливою до зовнішнього агресивного впливу, з’являється роздратування, почервоніння, стягнутість та дискомфорт.


Дізнайтеся, як доглядати за своєю шкірою, щоб заспокоїти її та покращити зовнішній вигляд:
• Надавайте перевагу теплому душу з миючими засобами без мила
• Регулярно зволожуйте зволожуючими кремами для сухої та чутливої шкіри
• Носіть одяг з натуральних волокон і уникайте агресивних засобів для прання
• Видаляйте пил, кліщі та подразники, які є навколо Вас
• Зволожуйте повітря у будинку
• Дотримуйтесь дієти, багатої незамінними жирними кислотами та антиоксидантами

Що таке суха шкіра?

Сухі шкірні висипання з’являються внаслідок дефіциту води та ліпідів на поверхні шкіри

Сухість шкіри (медична назва: ксероз) характеризується нестачею вологи та ліпідів у зовнішньому шарі шкіри — епідермісі. У випадку дефіциту поверхневих ліпідів шкіра втрачає здатність затримувати воду, тому вона буквально пересихає, викликаючи висипання.

Оскільки захисний зовнішній шар шкіри (також його називають шкірним бар'єром шкіри) не виконує свою функцію ефективно, зовнішні подразники (забруднення, частинки алергену тощо) можуть проникати вглиб шкіри. Таким чином, шкіра стає вразливою та реагує на подразники, на ній швидше з’являється сильне подразнення. Через сильне подразнення може викликати почервоніння сухої шкіри.

Результат? На сухій шкірі можуть проявлятися деякі неприємні симптоми, які без належної уваги можуть вплинути на якість життя:

  • Шкіра стає шорсткою на дотик
  • Втрачає пружність
  • З’являється стягнутість
  • Свербіж
  • Лущення
  • Лінії зневоднення та тріщини

Суха шкіра найчастіше з’являється на гомілках, руках, кистях і обличчі. Саме по собі це захворювання не є серйозним, але може викликати відчуття дискомфорту, і — будьмо чесними — шкіра крокодила це не той вигляд, про який ми всі мріємо!

А через деякі недоліки - без належного догляду, стан сухої шкіри може погіршитися і можуть виникнути ускладнення, такі як знебарвлення шкіри, атопічний дерматит або навіть целюліт (інфікування тканини під шкірою). Тріщини та подряпини роблять шкіру відкритою для вторинного інфікування.

Які фактори провокують НАДЗВИЧАЙ- НО суху шкіру?

Більшість факторів, які викликають висипання на сухій шкірі, є зовнішніми, але є і внутрішні тригери

Суха шкіра може розвинутися у будь-кого, але є багато повсякденних факторів, які можуть погіршити стан сухої шкіри:

  • Холодна пора року: Коли повітря холодне і сухе, у багатьох людей з’являється лущення, відоме як «зимовий свербіж». Висипання на сухій шкірі, спричинені холодною сухою погодою, також можуть викликати почервоніння шкіри.
  • Сухе повітря: Незалежно від того, чи живете Ви в пустелі, чи користуєтесь центральним опаленням, низька вологість викликає пересушування шкіри. У більшості офісів вологість є низькою через кондиціонування повітря, у літаках повітря також, як відомо, сухе.
  • Вода: це звучить божевільно, правда? Вода пересушує шкіру? Тобто, не вода сама по собі, а занадто велика кількість води. Тривалий контакт з водою видаляє природні жири, які змащують і захищають шкіру. Тривале прийняття ванни, регулярне купання в хлорованих басейнах та багаторазове миття рук (наприклад, якщо Ви перукар або доглядаєте за маленькими дітьми, Ваші руки особливо часто піддаються впливу води) — все це може спричинити сухість шкіри.
  • Зневоднення: Літня спека, інтенсивна праця або біг на великі відстані, розлад шлунку… усі ці фактори можуть призвести до зневоднення Вашого організму. А зневоднення впливає на всі органи тіла, включаючи Вашу шкіру. При сильному зневодненні негайно зверніться до лікаря.
  • Агресивне мило та засоби для догляду за шкірою: мило є емульгатором, іншими словами, це речовина, призначена для руйнування жирів. Воно буде корисним, щоб змити жир з рук після курячих крил, але стане ворогом, якщо Ви намагаєтеся підтримувати природний баланс ліпідів (жирів) Вашої шкіри. Так само засоби для догляду за шкірою, що містять спирт, позбавляють шкіру захисного шару, тому вона виглядає пересушеною і нездоровою.
  • Деякі медичні препарати: деякі медичні препарати пересушують шкіру. Поширеними прикладами таких препаратів є ізотретіноин (Акутан), який спеціально приймають для підсушування жирної шкіри, діуретики (сечогінні таблетки) та статини для контролю холестерину. Якщо Ви помітите такі симптоми, зверніться до лікаря.
  • Вік: на жаль, у більшості з нас з віком шкіра стає більш сухою. Але існують спеціальні косметичні засоби для сухої та чутливої шкіри, які допомагають зберегти надзвичайно суху та чутливу шкіру зволоженою, насиченою та комфортною.

Поради щодо лікування сухої шкіри від бренда, який рекомендують дерматологи

Корисні поради, які допоможуть запобігти висипанням на сухій шкірі

Ось поради від La Roche-Posay, які дозволять сухій шкірі почуватися пружною та комфортною:

Очищуйте шкіру, але не змивайте її захисний шар

  • Надавайте перевагу швидкому, теплому душу, а не ванній
  • Якщо ви не можете жити без ванни, вона повинна бути не надто гарячою (менше 37 °С) і не тривалішою 10 хвилин
  • Для нейтралізації впливу жорсткої води використовуйте делікатний очищуючий гель або збагачений ліпідами рідкий очищуючий засіб
  • Ретельно промийте шкіру і висушіть, обережно промокаючи рушником з м’якої тканини
  • Застосовуйте зволожуючі креми та лосьйони, щоб наситити шкіру вологою

LIPIKAR Синдет AP+ La Roche-Posay — ультраніжний крем-гель для тіла. Якщо Вам до вподоби олійна текстура, спробуйте LIPIKAR Очищуючу олію для надзвичайно сухої шкіри. Усі три засоби підходять для всієї родини, навіть для немовлят.

Зволожуйте суху шкіру вранці і ввечері

Щоденне зволоження має надзвичайно важливе значення, адже завдяки йому подразнення та почервоніння через сухість виникають рідше та стають менш інтенсивними. Завжди беріть з собою зволожуючий крем у невеликій ємності, щоб підтримувати шкіру зволоженою протягом дня.

Обов’язково вибирайте засіб, який:

  • є гіпоалергенним і підходить для потреб сухої та чутливої шкіри
  • зручний і приємний на дотик, легкий у щоденному застосуванні
  • забезпечує зволоження, відновлення ліпідів та заспокоєння.

Спробуйте використовувати засоби з різною текстурою відповідно до сезону:

LIPIKAR Молочко і LIPIKAR Бальзам AP+  — це насичені, густі зволожуючі засоби, що підходять для використання у вечірній або зимовий час.

Одягайтеся комфортно

Одяг безпосередньо контактує зі шкірою протягом дня, він так само впливає на самопочуття шкіри, тому надавайте перевагу

  • натуральним, м’яким бавовняним та шовковим дихаючим тканинам
  • Синтетичні тканини можуть посилювати свербіж
  • Уникайте контакту шкіри з шерстяними тканинами: часто вони занадто колючі і можуть провокувати свербіж
  • Взимку надягайте рукавички та шарфи, щоб захистити відкриті ділянки тіла від холодного сухого повітря
  • Завжди використовуйте гумові рукавички під час миття чи використання побутових засобів для чищення
  • Для прання одягу використовуйте засіб без фосфатів. Відмовтесь від пом’якшувачів і обов'язково ретельно прополіскуйте одяг.

Кисті рук і стопи найбільше стикаються з холодом в зимові місяці. Для додаткового комфорту і захисту використовуйте LIPIKAR Ксеранд — наш заспокійливий нежирний крем для відновлення шкіри рук

Поради щодо виконання побутових справ без подразнення сухої шкіри

Зведіть до мінімуму ризик подразнення, усунувши дратівливі чинники з навколишнього середовища:

  • Регулярно витирайте пил і пилососьте, щоб усунути пил та кліщі
  • Уникайте підвищення температури у спальні (не вище 19 °C)
  • Провітрюйте кімнати щодня, взимку та влітку
  • Уникайте вологих приміщень з цвіллю

Контролюйте рівень вологості

У зимовий час, коли працює опалення, встановіть один-два зволожувачі повітря, щоб підвищити вміст вологи у повітрі та уникнути висипань на сухій шкірі.

Підживіть шкіру

Попестіть свою надзвичайно суху та чутливу шкіру, дотримуючись здорової дієти, багатої незамінними жирними кислотами та вітамінами А, С та Е, які відомі зокрема своєю антиоксидантною дією. Ви повинні отримувати достатню кількість цих поживних речовин, дотримуючись правила “п’яти фруктів і овочів на день” та включивши у свій раціон жирну рибу або горіхи.

ВІДКРИЙТЕ ДЛЯ СЕБЕ ІНШІ
ЗАСОБИ З ЛІНІЙКИ

LIPIKAR — це лінійка засобів №1 у Європі для догляду за тілом та гігієни, які підходять для всієї сім’ї: як для новонароджених, так і для літніх людей. 

ПРАВДА
ЧИ МІФ

True-or-false-visual-3

СПАЛАХИ АТОПІЧНОГО ДЕРМАТИТУ МОЖУТЬ
БУТИ СПРОВОКОВАНІ СТРЕСОМ.

ПРАВДА

Ми не можемо пояснити, чому, але експерти стверджують, що емоції, шок та стрес можуть зіграти значну роль у загостренні атопічного дерматиту. Однак атопічний дерматит, як відомо, також має генетичну природу. Якщо тригером для Вас є стрес, зверніть увагу на такі методи контролю за стресом, як самоусвідомлення.
Дізнатися більше
True-or-false-visual-2

ЧИ МОЖЕ ДІЄТА
ПОСИЛИТИ АТОПІЧНИЙ ДЕРМАТИТ?

ПРАВДА

Певні продукти можуть призвести до виникнення атопічного дерматиту і викликати його загострення. Якщо, на Вашу думку, деякі продукти можуть стати провокуючим фактором виникнення атопічного дерматиту у Вас або Вашої дитини, зверніться до лікаря щоб зробити аналіз крові та шкірні ін'єкційні проби, і дізнатись, чи є у Вас алергія на продукти харчування (зазвичай, це арахіс, молоко, соя, пшениця, риба та яйця).
Дізнатися більше
True-or-false-visual-2

АТОПІЧНИЙ ДЕРМАТИТ
ЗНИКАЄ ЧЕРЕЗ ДЕЯКИЙ ЧАС.

ПРАВДА ЧИ МІФ

У різних дітей атопічний дерматит може тривати від кількох місяців до кількох років. Половина дітей з атопічним дерматитом виліковуються до п’ятирічного віку. У деяких випадках атопічний дерматит зберігається в дорослому віці, але це неможливо передбачити. Неможливо повністю вилікувати атопічний дерматит, але його можна приборкати при правильному догляді.
Дізнатися більше
True-or-false-visual-1

АТОПІЧНИЙ ДЕРМАТИТ
МОЖЕ БУТИ ЗАРАЗНИМ.

МІФ

Атопічний дерматит або екзема – генетичне захворювання, яке жодним чином не заразне. Лікування симптомів атопічного дерматиту базується на застосуванні замінників мила, пом’якшувальних засобів та кортикостероїдів місцевого застосування.
Дізнатися більше

Чи знали Ви
?

DidYouKnow_Desktop_1

Програма "Родини LIPIKAR" спрямована на покращення якості життя сімей, які страждають від атопії.

НАША ВІДДАНІСТЬ
БЕЗПЕЦІ

Більш вимогливі норми безпеки у порівнянні з вимогами міжнародних стандартів щодо косметики.

laroche posay safety commitment product allergy tested model close up

100% ЗАСОБІВ
ПРОТЕСТОВАНІ НА ЗДАТНІСТЬ ВИКЛИКАТИ АЛЕРГІЮ

Дивитися більше
Обов'язкова умова = відсутність алергічних реакцій
Якщо ми виявиляємо хоча б один випадок, ми повертаємося до лабораторій та продовжуємо роботу над формулою
laroche posay safety commitment essential active dose product head

ЛИШЕ ДІЙСНО НЕОБХІДНІ ІНГРЕДІЄНТИ

В ОПТИМАЛЬНІЙ ЕФЕКТИВНІЙ КОНЦЕНТРАЦІЇ

Дивитися більше
Розроблені у співпраці з дерматологами та токсикологами, наші засоби містять лише необхідні інгредієнти в оптимальній ефективній концентрації.
laroche posay safety commitment sensitive skin model baby

ПРОТЕСТОВАНО
НА ДУЖЕ ЧУТЛИВІЙ ШКІРІ

Дивитися більше
Переносимість нашої продукції перевірена на найбільш чутливій шкірі: реактивній, алергічній, проблемній, з атопічним дерматитом, пошкодженій або ослабленій після лікування онкозахворювань.
laroche posay safety commitment formula protection product head

ЗАХИСТ ФОРМУЛИ
ПРОТЯГОМ ТРИВАЛОГО ЧАСУ

Дивитися більше
Ми обираємо упаковку, яка найкраще захищатиме продукт, і мінімальну кількість консервантів, тому гарантуємо незмінну переносимість та ефективність протягом тривалого часу.