ГОРМОНАЛЬНІ АКНЕ:
ЩО ВИКЛИКАЄ ПОЯВУ ПРИЩІВ ПЕРЕД МЕНСТРУАЦІЄЮ ТА НА ІНШИХ ВАЖЛИВИХ ЕТАПАХ ЖИТТЯ

Article Read Duration 4 хв читання

Акне — це гормональне захворювання, яке виникає в певні періоди життя:

• Продукування тестостерону збільшується в період статевого дозрівання як у хлопчиків, так і у дівчаток
• Це призводить до гормонального дисбалансу, який запускає надмірне вироблення шкірного сала в шкірі, що призводить до закупорення пор, надмірного розвитку мікрофлори і, нарешті, акне
• Аналогічно, коливання рівня гормонів спостерігається у жінок:
○ Перед менструацією
○ Після припинення вживання протизаплідних пігулок
○ Під час вагітності
○ На час перименопаузи та менопаузи

Гормональні прищі можна контролювати за допомогою спеціальних методів лікування. Якщо Ви жінка, одним із можливих варіантів є лікування гормональних акне за допомогою пігулок для оральної контрацепції (OК), які врівноважують гормональний фон на користь чистої шкіри.

ГОРМОНИ ГРАЮТЬ ОСНОВНУ РОЛЬ
У ПОЯВІ АКНЕ

Жир на поверхні вашої шкіри — це шкірне сало. Продукування шкірного сала контролюється гормонами, які називаються андрогенами, такими як тестостерон (так, у дівчат теж!) та аналогічні йому. Коли ці гормони значно переважають інші гормони, які виробляються організмом, такі як естроген та прогестерон, ваша шкіра виробляє більше шкірного сала.

Пори забиваються надлишком шкірного сала та мертвих клітин, які є сприятливим середовищем для розмноження бактерій, що живуть на нашій шкірі і звуться пропіонові бактерії. Це запускає імунну відповідь на шкірі, в результаті чого виникає запалення і звичні червоні плями.

Гормональний збій стається на декількох етапах життя:

Акне в підлітковому віці

Акне найчастіше зустрічаються у підлітків. Під час пубертатного періоду рівень тестостерону підвищується як у хлопчиків, так і у дівчаток. У хлопчиків це проявляється розвитком чоловічих статевих ознак, таких як волосся на тілі та на обличчі, ріст м’язової та кісткової маси. У дівчаток значно нижчий рівень тестостерону, який стимулює ріст волосся на лобку та під пахвами. Він також збільшує м’язову і кісткову масу у дівчат. Але тестостерон також стимулює вироблення шкірного сала у волосяних фолікулах.

Дівчатка схильні до появи акне перед менструацією

Для багатьох жінок спалахи акне до і під час менструації є звичайною справою. В одному з досліджень зазначається: «Щомісячні коливання гормонів протягом менструального циклу, ймовірно, відіграють ключову роль у появі акне. До 85% дорослих жінок повідомляють про погіршення акне за кілька днів до менструації». 1

Тож якщо Ваша шкіра стає більш схильною до появи акне перед критичними днями, Ви, звичайно, не самотні: 85% дорослих жінок страждають від вугрів до початку менструації.

Чому з’являються прищі перед початком менструації?

За тиждень до менструації шкіра починає виробляти більше шкірного сала. Це відбувається через зміну гормонального фону протягом менструального циклу.

  1. Протягом першої половини менструального циклу переважає гормон естроген.
  2. У середині циклу рівень естрогену падає, і починає домінувати прогестерон.
  3. Рівень тестостерону залишається відносно однаковим протягом усього циклу, тому у міру зниження естрогену рівень тестостерону стає відносно вищим. Пам'ятайте, що саме тестостерон контролює вироблення шкірного сала.
  4. Підвищення рівня прогестерону викликає деякий набряк шкіри, а отже, пори закриваються. Стягуючий ефект у поєднанні з додатковим вмістом шкірного сала, що виробляється тестостероном, рівень якого відносно вищий, може спричинити потрапляння мертвих клітин шкіри у волосяні фолікули.
  5. Нарешті, за тиждень до менструації, рівень прогестерону також знижується, пори відкриваються, бактерії потрапляють всередину, створюючи ідеальне середовище для менструальних прищів.

Вагітність також може бути фактором появи прищів

Вагітність — це ще один період шалених гормональних коливань. У першому триместрі акне можуть стати більш важкими. Однак стан шкіри часто покращується з перебігом вагітності. Це пов’язано зі зміною відносних рівнів естрогену та прогестерону під час вагітності.

Менопауза — ще один період, коли підвищується ризик появи акне

Під час періоду перименопаузи та менопаузи рівень естрогенів у організмі починає падати. Вчені зауважили, що жінки, які страждають від акне у період менопаузи, часто мають нормальний рівень андрогенів і знижений рівень естрогену. Через ці зміни у співвідношенні різних гормонів, шкірне сало буде продукуватися більш інтенсивно, викликаючи появу прищів.

1Нові проблеми з акне у дорослих жінок (Zeichner et al., 2017)

ЛІКУВАННЯ
ГОРМОНАЛЬНИХ АКНЕ

Оральні протизаплідні пігулки є ефективним способом контролю прищів

Зрештою, більшість акне провокують гормони. У Ваших силах мінімізувати гормональний дисбаланс, – дотримуючись здорової дієти і застосовуючи техніки зняття стресу  – та Вам не уникнути ключових життєвих етапів статевого дозрівання, критичних днів, вагітності та менопаузи.

Щоденна звичка очищення та догляду за шкірою, схильною до акне, за допомогою ефективних засобів у поєднанні з відповідними засобами для макіяжу, безумовно, допоможе приборкати акне. Існує багато засобів для догляду за шкіро, які можуть бути насправді корисними.
Але якщо акне залишаються, особливо перед менструацією, подумайте про те, щоб збалансувати гормональний фон за допомогою ліків.

Ліки, що протидіють впливу андрогенів на шкіру — це антиандрогенна терапія. Єдина гормональна терапія, яка дійсно працює для боротьби з акне, — “оральні контрацептиви.” Комбіновані оральні контрацептиви містять естроген і прогестерон та блокують андрогени у Вашому організмі. Окрім засобів контрацепції, пігулка також допомагає зменшити вироблення шкірного сала, тим самим зменшуюючи кількість закупорених пор та вугрів.

Не кожна жінка може або хоче приймати оральні контрацептиви. Існують фактори ризику при використанні оральних контрацептивів: присутність в анамнезі тромбозу, високого кров’яного тиску, надмірна вага або паління. На щастя, є багато інших методів лікування, серед яких Ваш сімейний лікар допоможе обрати найбільш сприятливий для Вас. Але якщо оральні контрацептиви працюють у Вашому випадку, обов’язково розгляньте цей варіант не лише з метою контролю зачаття дитини, але і появи прищів.

ПРАВДА
ЧИ МІФ

True-or-false-visual-2

ШОКОЛАД ШКІДЛИВИЙ
ДЛЯ ШКІРИ, СХИЛЬНОЇ ДО АКНЕ.

МІФ

Немає надійних доказів того, що шоколад впливає на появу акне, усе індивідуально. Насправді, темний шоколад містить корисні для шкіри антиоксиданти!
Дізнатися більше
True-or-false-visual-1

ЖИРНІ ПРОДУКТИ
РІВНОСИЛЬНІ ЖИРНІЙ ШКІРІ.

МІФ

Поширений міф полягає в тому, що жир, присутній у тарілці, перетворюється в жир у Ваших порах, проте прямого зв’язку між ними немає. Однак дієта, багата насиченими жирами, може посилювати мікрозапалення у всіх органах організму, включаючи шкіру.  Одним словом, бекон і чіпси не викличуть прищів, але помірність — найкраще правило для здоров’я.
Дізнатися більше
True-or-false-visual-3

ЦУКОР МОЖЕ
ПОГІРШУВАТИ АКНЕ.

ПРАВДА

Останні дослідження показали, що продукти з високим вмістом глікемічного індексу (які викликають підвищення рівня цукру в крові) можуть погіршувати акне.  Звичайно, це не просто, але щоб зберегти шкіру красивою, намагайтесь зменшити кількість солодощів, солодких напоїв та смаколиків, виготовлених із білого борошна, натомість надавайте перевагу продуктам з високим вмістом клітковини, як-от цільне зерно та бобові.
Дізнатися більше
True-or-false-visual-2

ВИДАВЛЮВАТИ ПРИЩІ —
НЕ НАЙКРАЩЕ РІШЕННЯ.

ПРАВДА

Видавлювання прищів багато хто вважає вдалим екстреним рішенням, проте насправді, видавлювання прищів лише погіршить стан шкіри, схильної до акне через можливе пошкодження запаленого волосяного фолікула і погіршення запалення. Ви навіть можете занести нову інфекцію своїми нігтями. Тому видавлювання прищів — це шкідлива звичка, намагайтесь уникати її!
Дізнатися більше

Чи знали Ви
?

DidYouKnow_Desktop_1

Надмірно агресивні засоби можуть викликати надмірне вироблення шкірного сала і погіршити стан прищів. Дерматологи рекомендують делікатне адаптоване очищення.

ТАКОЖ МИ МАЄМО
ЛІНІЙКУ ЗАСОБІВ ДЛЯ ЦІЄЇ ПРОБЛЕМИ

EFFACLAR — це повна лінійка засобів проти недосконалостей шкіри, які ефективно впливають на недоліки на будь-якому етапі їхнього життєвого циклу, та ідеально переносяться шкірою.

НАША ВІДДАНІСТЬ
БЕЗПЕЦІ

Більш вимогливі стандарти безпеки у порівнянні з міжнародними правовими нормами щодо косметики.

laroche posay safety commitment product allergy tested model close up

100% ЗАСОБІВ
ПРОТЕСТОВАНІ НА ЗДАТНІСТЬ ВИКЛИКАТИ АЛЕРГІЮ

Дивитися більше
Обов'язкова умова = відсутність алергічних реакцій
Якщо ми виявляємо хоча б один випадок, ми повертаємось до лабораторій та продовжуємо роботу над формулою
laroche posay safety commitment formula protection product head

ЗАХИСТ ФОРМУЛИ
ПРОТЯГОМ ТРИВАЛОГО ЧАСУ

Дивитися більше
Ми обираємо упаковку, яка найкраще захищає продукт, і мінімальну кількість консервантів, тому гарантуємо незмінну переносимість та ефективність протягом тривалого часу.
laroche posay safety commitment essential active dose product head

ЛИШЕ ДІЙСНО НЕОБХІДНІ ІНГРЕДІЄНТИ
В ПРАВИЛЬНІЙ ЕФЕКТИВНІЙ КОНЦЕНТРАЦІЇ

Дивитися більше
Розроблені у співпраці з дерматологами та токсикологами, наші засоби містять лише необхідні інгредієнти в правильній ефективній концентрації.
laroche posay safety commitment sensitive skin model baby

ПРОТЕСТОВАНО
НА ДУЖЕ ЧУТЛИВІЙ ШКІРІ

Дивитися більше
Переносимість наших засобів перевірена на найбільш чутливій шкірі: шкірі, яка реагує на подразнення, алергічній, схильній до акне, з атопічним дерматитом, пошкодженій або ослабленій після лікування онкозахворювань.

ПЕРЕГЛЯНУТИ ВСІ СТАТТІ
ПРО ШКІРУ, СХИЛЬНУ ДО АКНЕ

placeholder ВСЕ ПРО АКНЕ
І ЖИРНУ ШКІРУ
перегляньте
placeholder 3АХИЩАЄМО ШКІРУ З ДУМКОЮ ПРО ПРИРОДУ
#LRPrecycle
перегляньте
placeholder ЧОМУ ПОТРІБНО СТІЛЬКИ ЧАСУ,
ЩОБ ПОЗБУТИСЯ АКНЕ
перегляньте