ВСЕ ПРО АКНЕ
І ЖИРНУ ШКІРУ

Article Read Duration 5 хв читання

Як з’являються акне:

• Гормони викликають посилене вироблення шкірного сала, роблячи шкіру жирною.
• Ті ж гормони викликають посилене вироблення клітин шкіри, які вистилають пори.
• Пори забиваються сумішшю мертвих клітин і шкірного сала.
• Заблоковані пори стають місцем розмноження бактерій (пропіонових бактерій), що викликають запалення.
• Це призводить до появи різних прищів, починаючи від червоних плям до пустул і глибоких, болючих кіст.
• Якщо прищі не зникають, зверніться до фармацевта. Якщо прищів стає занадто багато, зверніться до лікаря, який призначить антибіотики або інші ліки для лікування акне.

ЩО Є ПРИЧИНОЮ
АКНЕ?

Хочете дізнатися, що викликає жирну шкіру і прищі? Переважна більшість акне спричинені гормональними змінами, які відбуваються в період статевого дозрівання, а також в інші періоди гормональних змін, як-от у жінок перед менструацією або під час вагітності. Акне також можуть бути спричинені такими факторами, як: стрес, втома, невідповідні засоби по догляду за шкірою та певні медичні препарати, такі як кортикостероїди. Прищі також мають генетичну природу: якщо у Ваших батьків були акне, швидше за все, вони будуть і у Вас.

ЯК З’ЯВЛЯЮТЬСЯ
ГОРМОНАЛЬНІ АКНЕ?

Гормональні прищі зумовлені дисбалансом гормонів, які називаються андрогенами. Ці гормони роблять шкіру жирнішою. Певна кількість шкірного сала (жиру) корисна для шкіри, адже воно захищає її водонепроникним шаром. Але в пубертатному періоді гормональні зміни стимулюють секрецію і роблять шкіру набагато жирнішою. Самі ж гормони викликають надмірне продукування поверхневих клітин шкіри при відкритті пор, внаслідок чого пори закупорюються. Вони називаються комедонами.

ЖИРНА ШКІРА І БАКТЕРІЇ,
ЯКІ СПРИЧИНЯЮТЬ АКНЕ

Через заблоковані пори або комедони шкірне сало більше не може виділятися, як звичайно. Таким чином, шкірне сало на жирній шкірі стає сприятливим середовищем для бактерій, які викликають акне — пропіонових бактерій. Бактерії, які викликають прищі є «анаеробними», тому кисневе середовище заблокованої пори є сприятливим для них. Результат? Заблоковані пори інфікуються. З'являються акне у вигляді об’ємних папул (червоні шишки) або пустул (червоні шишки з білою голівкою) або навіть глибоких кіст у випадку серйозних акне.

ТИПИ
АКНЕ

Прищі поділяються на два основні типи:
Ретенційні та запальні

Ретенційні акне — це заблоковані пори або комедони. Вони поділяються на два типи:

  • Відкриті комедони, або чорні цятки, де липка суміш мертвих клітин і шкірного сала темніє при контакті з повітрям
  • Закриті комедони, в яких суміш ущільнюється під поверхнею, утворюючи білу голівку. Запальні акне — це червоні, об’ємні утворення, часто з білим центром (їх також називають вугрями або прищами).

У підлітків часто з’являються одночасно різні види прищів, а також жирна шкіра.

ВАЖКА ФОРМА
АКНЕ

Вузли та кісти

У серйозних випадках запальні ураження утворюють вузликові або кістозні прищі (м’які вузли під шкірою, заповнені гноєм). Цей тип акне може залишити глибокі рубці, тому його слід лікувати у дерматолога.

АКНЕ
З ПОЧЕРВОНІННЯМ

У відповідь на ріст і розмноження пропіонових бактерій, речовини, які називаються медіаторами запалення або цитокінами, виділяються на шкіру Це сигналізуючі молекули, які провокують розширення судин і викликають червоні сліди від прищів. При появі поширеного почервоніння, особливо на носі та щоках, у Вас може виникнути розацея від акне. Для встановлення остаточного діагнозу зверніться до дерматолога.

ТЕМНІ ПЛЯМИ
ТА ЗАЛИШКОВІ СЛІДИ ВІД АКНЕ

Ви помічали, що на місці акне після заживання можуть залишатися темні плями? Через запалення, викликане спеціальними бактеріями, при потраплянні на сонце (навіть взимку!), на шкірі може розвиватися післязапальна гіперпігментація. Цим терміном називають коричневі сліди на місці плям. Ось чому важливо використовувати спеціальні засоби для догляду за шкірою, а також захисту від сонця, якщо у вас жирна, схильна до акне шкіра.

АНТИБІОТИКИ
ПРИ ЛІКУВАННІ АКНЕ

У випадку важких форм акне — вузлуватих або кістозних — або їх значної поширеності, Ваш лікар може призначити антибіотики, наприклад, доксициклін. Під час прийому цього препарату обов’язково використовуйте SPF, так як він може зробити шкіру чутливою до сонця.

ПОРАДИ ДЛЯ ЖИРНОЇ
ТА СХИЛЬНОЇ ДО АКНЕ ШКІРИ

Якщо у Вас з’являються прищі та недоліки, попросіть свого фармацевта підібрати для Вас спеціальні дерматокосметичні засоби для жирної та схильної до акне шкіри. Як правило, для усунення недоліків потрібен делікатний догляд за шкірою. Спробуйте дотримуватися цих важливих щоденних правил і спостерігайте за зникненням вугрів!

  • Ретельно, але акуратно очистьте шкіру за допомогою засобу, спеціально розробленого для жирної шкіри, наприклад Міцелярною водою EFFACLAR
  • Використовуйте щоденний засіб для догляду за шкірою, такий як EFFACLAR Duo(+). Послідовність - запорука успіху
  • Надавайте перевагу некомедогенним засобам для макіяжу, таким як Макіяж TOLERIANE
  • Захищайте шкіру від сонця , яке, всупереч поширеній думці, не є Вашим другом. Спершу сонце вирівнює колір обличчя через засмагу, але при цьому потовщує її і збільшує продукування шкірного сала, створюючи ідеальні умови для появи акне. Таким чином, захист від сонця має важливе значення у догляді за шкірою.
  • Не видавлюйте прищі, оскільки це тільки погіршує запалення і може залишити шрами, які нагадуватимуть про давні недоліки шкіри

Окрім цього, у випадку погіршення стану Ваших акне дерматолог або сімейний лікар може також призначити певні ліки для лікування шкіри, схильної до акне.

Без вагань розпитайте його про них.

ПРАВДА
ЧИ МІФ

True-or-false-visual-2

ШОКОЛАД ШКІДЛИВИЙ
ДЛЯ ШКІРИ, СХИЛЬНОЇ ДО АКНЕ.

МІФ

Немає надійних доказів того, що шоколад впливає на появу акне, усе індивідуально. Насправді, темний шоколад містить корисні для шкіри антиоксиданти!
Дізнатися більше
True-or-false-visual-1

ЖИРНІ ПРОДУКТИ РІВНОСИЛЬНІ ЖИРНІЙ ШКІРІ.

МІФ

Поширений міф полягає в тому, що жир, присутній у тарілці, перетворюється в жир у Ваших порах, проте прямого зв’язку між ними немає. Однак дієта, багата насиченими жирами, може посилювати мікрозапалення у всіх органах організму, включаючи шкіру.  Одним словом, бекон і чіпси не викличуть прищів, але помірність — найкраще правило для здоров’я.
Дізнатися більше
True-or-false-visual-3

ЦУКОР МОЖЕ
ПОГІРШУВАТИ СТАН АКНЕ.

ПРАВДА

Останні дослідження показали, що продукти з високим вмістом глікемічного індексу (які викликають підвищення рівня цукру в крові) можуть погіршувати акне.  Звичайно, це не просто, але щоб зберегти шкіру красивою, намагайтесь зменшити кількість солодощів, солодких напоїв та смаколиків, виготовлених із білого борошна, натомість надавайте перевагу продуктам з високим вмістом клітковини, як-от цільне зерно та бобові.
Дізнатися більше
True-or-false-visual-2

ВИДАВЛЮВАТИ ПРИЩІ —
НЕ НАЙКРАЩЕ РІШЕННЯ.

ПРАВДА

Видавлювання прищів багато хто вважає вдалим екстреним рішенням, проте насправді, видавлювання прищів лише погіршить стан шкіри, схильної до акне через можливе пошкодження запаленого волосяного фолікула і погіршення запалення. Ви навіть можете занести нову інфекцію своїми нігтями. Тому видавлювання прищів — це шкідлива звичка, намагайтесь уникати її!
Дізнатися більше

Чи знали Ви
?

DidYouKnow_Desktop_1

Дерматологи радять не торкатися недоліків шкіри, тому що це може погіршити стан запалення, прищі та залишкові сліди від акне.

ТАКОЖ МИ МАЄМО
ЛІНІЙКУ ЗАСОБІВ ДЛЯ ЦІЄЇ ПРОБЛЕМИ

EFFACLAR — це повна лінійка засобів проти недосконалостей шкіри, які ефективно впливають на недоліки на будь-якому етапі їхнього життєвого циклу, та ідеально переносяться шкірою.

БЕЗПЕКА
ПОНАД УСЕ

Більш вимогливі стандарти безпеки у порівнянні з міжнародними правовими нормами щодо косметики.

laroche posay safety commitment product allergy tested model close up

100% ЗАСОБІВ
ПРОТЕСТОВАНІ НА ЗДАТНІСТЬ ВИКЛИКАТИ АЛЕРГІЮ

Дивитися більше
Одна необхідна умова = відсутність алергічних реакцій
Якщо ми виявляємо хоча б один випадок алергії, ми повертаємося до лабораторій та продовжуємо роботу над формулою
laroche posay safety commitment essential active dose product head

ЛИШЕ ДІЙСНО НЕОБХІДНІ ІНГРЕДІЄНТИ

В ОПТИМАЛЬНІЙ ЕФЕКТИВНІЙ КОНЦЕНТРАЦІЇ

Дивитися більше
Розроблені у співпраці з дерматологами та токсикологами, наші засоби містять лише необхідні інгредієнти в оптимальній ефективній дозі.
laroche posay safety commitment sensitive skin model baby

ПРОТЕСТОВАНО
НА ДУЖЕ ЧУТЛИВІЙ ШКІРІ

Дивитися більше
Переносимість нашої продукції перевірена на найбільш чутливій шкірі: реактивній, алергічній, проблемній, з атопічним дерматитом, пошкодженій або ослабленій після лікування онкозахворювань.
laroche posay safety commitment formula protection product head

ЗАХИСТ ФОРМУЛИ
ПРОТЯГОМ ТРИВАЛОГО ЧАСУ

Дивитися більше
Ми обираємо упаковку, яка найкраще захищатиме продукт, і мінімальну кількість консервантів, тому гарантуємо незмінну переносимість та ефективність протягом тривалого часу.